Еврочленството дава достъп до ? 5 млрд. за 7 години на българските земеделци
Еврочленството дава достъп до ? 5 млрд. за 7 години на българските земеделци / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

5 млрд. евро ще бъдат отпуснати за земеделските стопани у нас за седем години, в периода 2007-2013 година, посочи министър-председателят Сергей Станишев при откриването на информационната кампания по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Премиерът изтъкна, че 2 млрд. евро са директните субсидии за стопаните в България, а над 3 млрд. евро ще бъдат получени по Програмата за развитие на селските райони.

От своя страна вицепремиерът Меглена Плугчиева акцентира при откриване на кампанията върху това, че трябва да се инвестира в хората. В церемонията в Министерството на земеделието участва и министър Валери Цветанов.

Информационната кампания по Програмата за развитие на селските райони се провежда под надслов „Пътуващи екипи за съвети в земеделието – от врата на врата”. Целта на кампанията е в цялата страна земеделските производители, собствениците на гори, хранително-преработвателни предприятия и общините в селските райони да получат информация и експертна помощ от служители на МЗХ и на Разплащателната агенция за възможностите за финансиране и условията за кандидатстване по мерките от Програмата.