ЕВН иска производителите на ток да плащат цена за достъп
ЕВН иска производителите на ток да плащат цена за достъп / снимка: БГНЕС

ЕВН България Електроразпределение подаде заявление в ДКЕВР с искане всички производители на електроенергия, присъединени към мрежата на дружеството, да плащат цена за достъп. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Съгласно процедурата електроразпределителната компания подаде заявлението месец след като публично обяви своето намерение. Цената за достъп е изчислена на база договорена мощност и е в размер на 0,01650 лв./кВт за ден.

Предложената цена за достъп за производители на енергия няма да доведе до промяна на крайната цена за потребителите, коментират от ЕВН. Тя има за цел всички производители да заплащат предизвиканите от тях разходи по поддръжка и управление на разпределителната мрежа, обясняват от дружеството. Предложението на ЕВН се различава от въведените през 2012 г. с решение на ДКЕВР временни цени за достъп за ВЕИ производители, тъй като то равнопоставя всички производители без оглед на вида, датата на въвеждане в експлоатация и отчита реално предизвикваните от тях разходи в разпределителната мрежа.

Производителите на енергия както и потребителите, в качеството си на ползватели на мрежова услуга, предизвикват доста разходи, сред които инспектиране, измерване на количествата енергия, фактуриране, контрол, мотивират се от компанията. Според ръководството на дружеството тези разходи следва да бъдат за сметка на този, който ги предизвиква, без значение дали е производител или потребител на енергия, защото и в двата случая те ползват една и съща разпределителна мрежа.