Евгений Иванов: Бизнесът очаква стабилност
Евгений Иванов: Бизнесът очаква стабилност / снимка: БГНЕС

Бизнесът иска да вижда предвидим партньор и да има достатъчно дълъг хоризонт, за да планира и осъществява своята дейност. В тази връзка бизнесът очаква политическа, законодателна и административна стабилност. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Евгений Иванов, предаде БГНЕС.

Иванов подчерта, че усилията на агенцията са насочени към подобряване на бизнес средата. "Ако бизнесът е доволен, това означава, че ние сме си свършили работа", заяви още Иванов. Той съобщи, че през август 2015 година ще заработи нов електронен регистър на малките и средни предприятия.

Системата, чието изграждане е финансирано от ОП "Административен капацитет", улеснява изляло малките и средните предприятия и спомага за намаляването на административната тежест. Стойността на проекта е близо 400 хил. лева, а периодът на изпълнение - 18 месеца, уточни ръководителят на проекта Тони Димов.

Целта на системата е да бъде съвместима с електронното правителство. Чрез внедряването й ще се приложи и практиката за тестване на малките си средни предприятия, прилагана от ЕК.

В регистъра ще се съдържат данни за фирмения профил, основната дейността на предприятието, браншовата специализация, обема и обхвата на дейността. Електронният регистър ще съхранява цялата информация за целите на секторното сътрудничество, изграждането на клъстери и ще спомогне за засилването на комуникацията в отделните отрасли, както и за насърчаването на партньорствата.