ЕС забрани живака в термометрите
ЕС забрани живака в термометрите / netinfo

Използването на барометър за измерване на атмосферното налягане ще остане в миналото, след като Европейският парламент прие нови правила за изхвърляне на живака от употреба и защита на околната среда, предаде Ройтерс.

ЕП прие забрана за продажбата на неелектронни уреди, съдържащи токсичното вещество, каквито са термометрите за домашна употреба. Компаниите за производство на барометри ще получат 2-годишен гратисен период. Европейската комисия ще потърси по-безопасни алтернативи на апаратите за измерване на кръвно налягане, съдържащи живак, посочва Ройтерс.

Забраната, която вече е одобрена от държавите членки на ЕС, ще се прилага само за нови устройства. Наличните уреди или антики все още могат да бъдат ремонтирани или да бъдат купени и продадени на старо, пише БТА.

Измервателните уреди, съдържащи живак, могат да бъдат внасяни при положение, че са на повече от 50 години и съответно са обявени за антики. За сектора на здравеопазването се правят изключения.

Предприетата мярка е част от по-мащабна стратегия на ЕС за упражняване на строг контрол върху употребата на живак. Около 80 до 90 процента от живака се използват в медицинските и други термометри за домашна употреба.