ЕС смята да опрости правилата за усвояване на еврoпарите
ЕС смята да опрости правилата за усвояване на еврoпарите / снимка: Sofia Photo Agency
ЕС смята да опрости правилата за усвояване на еврпарите
27808
ЕС смята да опрости правилата за усвояване на еврпарите
  • ЕС смята да опрости правилата за усвояване на еврпарите

Европейският съюз смята да опрости процедурите за усвояване на пари от европейските фондове. Това заяви българският евродепутат Евгени Кирилов, който е внесъл доклад с предложения за изменение на Общия регламент за структурните фондове на ЕС. Една от основните промени е, че ако самата държава-членка открие нередности в даден проект, то парите отпуснати за него няма да бъдат отнети, а ще могат да се използват за други програми. Досега в такива ситуации средствата се връщаха обратно в бюджета на Европейския съюз. 

Икономическата криза е една от главните причини да се стигне до решението за по-бързо и лесно усвояване на европейските средства, като целта е да влязат свежи пари в страните членки. По думите на Евгени Кирилов се предвижда удължаване на срока за изразходване на средствата, предвидени за 2007 година. „В противен случай тази година изтича тригодишният период и можеше да не бъдат използвани”, каза той.

Ако тези средства не бъдат усвоени, то те се връщат обратно в бюджета на Европейския съюз. По думите на Кирилов съществена промяна е и това, че вече ще се допускат нови видове гаранции за авансовите плащания, което ще спомогне парите по-бързо да достигат до бенефициента. „По-бедните общини, малките и средни фирми имаха проблеми, гаранция в банка не е лесен въпрос. Тези видове гаранции се разнообразяват. Могат да бъдат от държавата, от съответната община, от различни участници в този процес”, каза Кирилов.  

Докладът, съдържащ промените, вече е приет от Комисията по регионално развитие към ЕП, където членува и българският евродепутат. Той ще бъде гласуван на 21 април и се очаква да влезе в сила през юни.