ЕС ще развива Южния коридор
ЕС ще развива Южния коридор / снимка: БГНЕС, архив

ЕС ще открие пътя за проекта за газопровод "Южен коридор", който трябва да пренася през Турция газ от Азербайджан към Европа, за да се намали газовата зависимост към Русия, съобщи Комисията.

"Ще обмислим да създадем пилотен комитет, който да установява и да разрешава" евентуалните проблеми, които ще създаде изграждането на "Южния коридор", заяви Марош Шевчович, заместник председател на Комисията, отговарящ за енергетиката, пише БГНЕС, като се позовава на Франс прес.

Той говори след срещата на министрите по енергетиката на страните членки на ЕС, които обсъдиха последиците от спирането от Москва на руско-италианския проект за газопровод "Южен поток", предназначен да пренася руски газ, като заобикаля Украйна.

"Азербайджан и Турция поискаха от нас" тази инициатива, за да се уверят, че Европа дава своя принос за развитието на проекта, каза Шевчович. Баку и Анкара предоставили "твърди уверения" относно волята си да изпълнят проекта, който трябва да пренася газ до европейските граници до 2020 г.", допълни той.

Вчера Шевчович е говорил по въпроса с турския енергиен министър, а Анкара е ухажвана от Москва да гарантира транзита на руски газ след спирането на "Южен поток". Гърция, България и Румъния са уведомили Комисията, че са готови да развиват проекта "Южен коридор" чрез "вертикална връзка", допълни еврокомисарят.

Проектът ще "предложи разнообразяване на маршрутите и източниците" на доставки, което стана приоритет за ЕС след влошаването на отношенията му с Русия заради украинската криза, каза още той.

"ЕС трябва да засили диверсификацията не само на маршрутите, но и на източниците на енергия", заяви от своя страна италианският държавен секретар Клаудио Де Винченти, чиято страна е ротационен председател на ЕС. "Южният коридор е част от ключовите проекти в този смисъл", допълни той.