ЕС ще пести енергия
ЕС ще пести енергия / netinfo

Европейският съюз се стреми да осигури енергийната безопасност на своите страни-членки. Сътрудничеството с Русия е само един пункт от стратегията. Във важна нейна съставна част може да се превърне също така планът на Европейската комисия за икономия на енергия.

По времето, когато правителствените и държавни глави от ЕС обсъждаха във финландския град Лахти с руския президент Владимир Путин доставките не петрол и природен газ за Европа, еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс представи в Брюксел план за енергийни икономии. Планът съдържа 75 пункта – мерки и програми, които могат да съдействат за икономията на енергия в Евросъюза. По данни на еврокомисаря около 20% от енергията се разпилява.

Предложените мерки ще помогнат за икономисването на енергия в размер на 100 милиарда евро ежегодно до 2020 г., заяви Пиебелгс. Важен ефект от икономията на енергия ще бъде съкращаването на вредните емисии въглероден двуокис с 780 милиона тона годишно. Освен това тези мерки предвиждат и създаването на нови работни места – в строителството и други сектори.

За икономисването на електроенергия се предлага приемането на различни програми и закони. Така ЕК може да въведе минимални норми за ефективност на битовите уреди като хладилници и климатици. ЕС също така планира да поощри използването на уреди, които харчат малко електроенергия, а също така икономични автомобили и строителството на добре изолирани сгради. В програмата на ЕК също така са представени и механизми за субсидирането на енергоикономични продукти. Стратегията за енергийно спестяване има за цел да се постигне по-голяма независимост от доставките не енергия, включително и от Русия.