ЕС разглежда проблемите на рибните ресурси на двудневно заседание
ЕС разглежда проблемите на рибните ресурси на двудневно заседание / netinfo

Министърът на земеделието и храните ще вземе участие в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на днес и утре в град Люксембург.

На заседанието ще се разгледа проект на Меморандум за развитието на аквакултурите в Европа по предложение на Франция, който България ще подкрепи. Меморандумът ще изгради основа за сътрудничество между подкрепилите го държави-членки и предприемане на действия за развитието на интегрирана европейска политика в областта на аквакултурите, целяща положително социално и екологично въздействие.

В предложения Меморандум е отбелязано, че световната консумация на риба като храна за човека и животните бележи устойчив растеж с тенденция да достигне 179 млн. тона през 2015 г., според агенцията по храните на обединените нации (ФАО), което е с 36 % повече от 2002 г.

На заседанието ще се разисква и предложението за Регламент на Съвета относно създаването на система на Общността за предотвратяване, възпиране и премахване на незаконния, недокладван и нерегулиран риболов с цел постигането на политическо съгласие по него.

Ще бъде разгледано предложението за Регламент на Съвета относно разрешения за риболовни дейности за риболовните кораби на Общността извън водите на Общността и достъпа на кораби на трети държави до водите на Общността и предложението за Регламент на Съвета за защита на уязвимите морски екосистеми в открито море от неблагоприятното въздействие на дънните риболовни приспособления, като по тези въпроси също ще бъде търсено политическо споразумение в рамките на Съвета.

Европейската комисия ще представи информация за актуалното състояние на Преговорите в рамките на СТО – Програма за развитие от Доха, а Председателството ще даде данни по отношение на последиците от високите цени на горивата върху сектора на рибарството. Франция ще представи Меморандум на тема „Внос на храни, фуражи, животински и растителни продукти: безопасност и съответствие с правилата на Общността”. В рамките на заседанието ще се проведе задълбочен политически дебат по отношение на законодателните предложения във връзка с прегледа на реформата на ОСП.