ЕС публикува черния списък на авиопревозвачите
ЕС публикува черния списък на авиопревозвачите / netinfo

Очаква се Европейският съюз да публикува днес в Люксембург своя обновен "черен списък" на авиопревозвачите, които не отговарят на изискванията за сигурност и няма да имат право да летят във въздушното пространство на Общността. Това съобщи пресслужбата на еврокомисаря за транспорта Жак Баро, цитирана от РИА Новости.

В Европейската комисия не е ставало въпрос за опасна българска авиокомпания, която да бъде включена в "черния списък" на комисията, който трябва да бъде публикуван. Това уверение получи вчера българският министър на транспорта Петър Мутафчиев от заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за транспорта Жак Баро. Имената на авиопревозвачите, включени в списъка, се пазят в тайна.

Първият "черен списък" на ЕК бе публикуван през март. Тогава Жак Баро каза, че списъкът ще има предупредителен характер. На всеки три месеца Комисията ще внася необходимите допълнения към документа. По съгласие на страните от ЕС от списъка ще могат да бъдат изключвани авиокомпаниите, доказали съответствието на своите полети с европейските изисквания за безопасност.