ЕС продължава с година санкциите срещу Крим
ЕС продължава с година санкциите срещу Крим / снимка: БГНЕС

Европейският съюз продължи с една година, до 23 юни 2016 г., санкциите по отношение на Крим, се казва в официално заявление на Съвета на ЕС по икономика и финанси (ЕКОФИН), цитирано от ТАСС.

"Забранителните мерки включват внос на продукти от Крим и Севастопол, а също така инвестиции в икономиката на Крим и Севастопол. Никакви европейски или регистрирани в Европа компании нямат право да купуват недвижими имоти или бизнес в Крим, да финансират кримски компании или да им предоставят услуги", се казва в документа.

Евросъюзът удължава икономическите санкции срещу Русия

Забранени са също всички видове туризъм, включително влизането на круизни кораби в пристанищата на полуострова, ако това не се налага от извънредна ситуация. За незаконен се смята и износът в Крим на редица стоки и технологии - от морска сол до космически кораби. Забранена е доставката на всякакво оборудване и технологии за транспорта, телекомуникациите и енергетиката като сектори на кримската икономика, както и
проучването и добивът на нефт и газ.

В заявлението се подчертава, че ЕС "продължава да осъжда" обединението на Крим с Русия и се придържа към политика на непризнаване на този исторически факт.

По информация на дипломатическия източник на ТАСС, срокът на действие на мерките е бил продължен от ЕКОФИН "без обсъждане". Според него тези мерки са част от стратегията на ЕС да не признава влизането на Крим в състава на Руската федерация. Тази стратегия "има постоянно действащ характер, затова съставните й ограничения се обновяват автоматично, ако ситуацията около полуострова не претърпи кардинални изменения".

Източник: БТА