ЕС призова търговците за отговорност при определянето на цените
ЕС призова търговците за отговорност при определянето на цените / netinfo

Еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел призова търговците на дребно да не принуждават европейските потребители да плащат твърде скъпо за основни продукти като хляба и млякото, въпреки неотдавнашните увеличения на цените на пазарите за зърно и млечни продукти, предаде Ройтерс.

В изявление, поместено на уебсайта й, Фишер Боел отбелязва, че неотдавнашните увеличения на цените са били "повече или по-малко действащ пазар" и са се отразили добре на реформите в селскостопанската политика, договорени през 2003 година.

Все пак покачването на цените на хранителните стоки ощетява бюджета на потребителите, допълва Боел, намеквайки, че поскъпването на някои от предлаганите на дребно стоки не винаги е оправдано, пише БТА.

"Повишаването на цените на млякото в супермаркетите на някои страни членки определено не съответства на запасите на общия европейски пазар", пише Боел в сайта си.

"Както всички знаем, приносът на суровините към крайната цена на храни като хляба е относително малък, така че се надявам супермаркетите и магазините се отнесат отговорно", допълва еврокомисарят.

Цените на млечните продукти в ЕС скочиха през последните месеци, особено на маслото и обезмаслено мляко на прах, отчасти поради много по-силния световен пазар, а също и заради затегнатите условия в ЕС.

Увеличенията в някои страни обаче бяха по-резки, отколкото в други - най-вече в Германия и Холандия, посочва Ройтерс.