ЕС облекчава кризата в риболова
ЕС облекчава кризата в риболова / снимка: БГНЕС

Европейският съюз одобри извънреден план на стойност 2 милиарда евро за подпомагане на риболовния сектор след постигнатото споразумение вчера вечерта в Брюксел, предадоха  световните агенции.

Министрите на земеделието на 27-те потвърдиха решението на Европейската комисия да бъдат отпуснати 600 млн. евро извънредна помощ на риболовните предприятие, които се оказаха на ръба на фалита заради силното поскъпване на горивата.

Министрите от ЕС решиха да налеят допълнително 600 милиона евро в риболова. Пакетът от одобрени мерки съдържа три сфери на действие. На първо място – да се намали зависимостта от горивата, чиито цени са нараснали с 240 процента от 2002 г. насам. Рибарите да бъдат подпомогнати за увеличаване на продажните цени на улова е вторият приоритет. Свръхкапацитетът да се редуцира чрез намаляване на поръчките за нови морски съдове, решиха министрите от ЕС, пише БГНЕС.

Рибарите, които протестираха нееднократно през тази година, ще получат допълнителни парични субсидии за срок до три месеца, при условие че за това време преустановят риболова и извършат преустройства.