ЕС ни предупреди да прилагаме ефективно екозаконите
ЕС ни предупреди да прилагаме ефективно екозаконите / снимка: БГНЕС

Европейският съюз заплаши България с правни действия, ако страната ни не предприеме мерки по прилагане на законите на ЕС за околната среда, предвиждащи да се отдели земя за съхраняване на естествената среда на дивия живот, предаде Асошиейтед прес.

Европейската комисия заяви, че София е извършила"недостатъчно стъпки", за да защити естествените видове и да определи площи за природни резервати.

Европейският комисар по околната среда Ставрос Димас посочи, че България трябва да предприеме"бързи и цялостни действия"за прилагане на наредбите на ЕС, за да може българската флора и фауна да бъде защитена, предаде БТА.

Законодателството на ЕС влезе в сила за България с присъединяването на страната ни към Съюза на 1 януари 2007 г. Представители на ЕС смятат обаче, че законите на София не определят местата, естествените среди и видовете, които трябва

да се ползват със защита. България има два месеца за отговор на безпокойството на ЕС по въпроса, отбелязва АП. Агенцията добавя, че страната ни е подложена на вътрешен натиск от собственици на земя, които смятат, че отделянето на площи за природни резервати ще наруши инвестиционните планове.