ЕС наложи глоба на Sony, Fuji и Maxell
ЕС наложи глоба на Sony, Fuji и Maxell / netinfo

Европейският съюз днес наложи на японските гиганти за производство на електроника Sony Corp. ("Сони"), Fuji ("Фуджи") и Maxell ("Mаксел") глоба в размер на близо 110 млн. долара заради договаряне на цените на професионални видеозаписи в Европа в периода 1999 - 2000 година. Това предадоха ДПА и АП.

През този период трите компании, които заедно контролират 85 процента от пазара за професионални видеозаписи, "са успели да увеличат или в противен случай да контролират цените чрез поредица от редовни срещи и други незаконни контакти", посочва Европейската комисия.

В резултат на това ЕК наложи на триото обща глоба от 74,79 млн. евро (109,66 млн. долара). Компанията Sony е най-потърпевша, тъй като нейната глоба бе увеличена с 30 процента до 47,19 млн. евро заради опита й да попречи на разследването на Комисията.

Глобата на Fuji бе намалена с 40 на сто до 13,2 млн. евро, тъй като компанията е оказала съдействие на инспекторите от ЕК. По същите причини бе понижена и глобата на Maxell - с 20 процента до 14,4 млн. евро.

Картелът е обхващал най-популярните по онова време видеоформати Бетакам Ес Пи (Betacam SP) и Диджитъл бетакам (Digital Betacam), чиито продажби в Европа за 2001 година възлизат на 115 млн. евро (168,5 млн. долара), посочват агенциите.