ЕС иска съкращаване на капацитета на пристанището в Гданск
ЕС иска съкращаване на капацитета на пристанището в Гданск / netinfo

Прочутото полско пристанище, рождено място на антикомунистическото движение "Солидарност", може да остане икономически жизнено на фона на затъващия европейски корабостроителен пазар само ако намали капацитета си и започне да произвежда по-малко кораби, съобщи европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Чарли Макрийви, цитиран от Асошиейтед прес.

Предприемането на промени в начина на функциониране на пристанището се отлага от години, като в него са инжектирани държавни субсидии, за да се поддържа в действие, съобщи пред Европейският парламент Чарли Макрийви.

Европейските регулаторни органи смятат, че Полша не може повече да влага държавни пари в пристанището в Северна Полша, плащайки разходите по дейността му, тъй като по този начин го поставя в привилегировано положение спрямо други предприятия.

Регулаторните власти настояват Полша или да предприеме план за реконструкция на съоръжението, или да го принуди да върне обратно милионите евро, получени от него като правителствена помощ.

Точната сума от нелегални субсидии, получени от пристанището в момента се определя от Комисията, посочва БТА. Тя проучва и план на полското правителство за това как да се действа занапред с предприятието. Няма краен срок за Комисията, в който тя да даде оценката си.

Компанията, която управлява пристанището информира, че е получила 33 млн. злоти (11,5 млн. д.; 8,5 млн. евро) като държавна помощ от полското правителство, откакто страната се присъедини към Европейския съюз през 2004 година. Според ЕС тази сума е 193 млн. злоти (68 млн. д.; 50 млн. евро).

Профсъюзите отправят молба към ЕС да отмени исканията си пристанището да затвори два от трите си хелинга (наклонени площадки на брега, съоръжени за изваждане и спускане във вода на кораби при строеж, ремонт и др.) и добавят, че този ход ще остави без работа 1000 души - една трета от работниците на пристанището - и ще застраши бъдещето на предприятието.

Според Януш Левандовски, европейският представител на района на Гданск, въпросът се е политизирал твърде много, посочва БТА.

Пристанището в Гданск е много емблематично за поляците, тъй като това е мястото, откъдето Лех Валенса поведе стачка, с която спечели правителствено признание за съюза "Солидарност". С това бе дадено началото на протестно движение, което подкопа устоите на комунистическия режим, който се срина през 1989 и 1990 година.