ЕП иска пътниците да знаят крайната цена на самолетните билети
ЕП иска пътниците да знаят крайната цена на самолетните билети / netinfo

Европейският парламент гласува изменения към законодателството за общите правила за извършване на въздухоплавателни транспортни услуги в общността, за да спре практиката на някои въздушни превозвачи да публикуват цени на билетите си без такси, съобщиха от пресслужбата на ЕП, цитирани от БТА.

Според депутатите въздушните пътници трябва да бъдат третирани като другите пътници и затова те имат право на пълна информация за крайната цена, която трябва да платят. Това важи най-вече за резервациите по интернет, защото често това е единствената възможност за купуване на билет с нискобюджетни компании.

Европейският парламент предлага изменения, според които"тарифите за въздушен превоз, публикувани в каквато и да била форма, включително в интернет, адресирани пряко или косвено до потребителите, включват всички приложими данъци, неизбежни такси, допълнителни такси и хонорари, известни в момента на публикуване. Тарифите за въздушен превоз включват единствено реално направени разходи на въздушните превозвачи."

Данъците и таксите, свързани с безопасността, трябва да са прозрачни и да се използват единствено за покриване на летищните разходи или разходите за безопасност на борда на самолета.

Компаниите трябва да представят доказателства, че имат достатъчно застрахователно покритие и собственият им капитал трябва да е най-малко 100 000 евро.

Също така основното им място на дейност трябва да се намира в ЕС и да извършват по-голямата част от въздухоплавателните си услуги във, към или от блока.

Лицензът на въздушен превозвач може да бъде прекратен или отнет, ако са налице сериозни причини за подозрение, че въздушният превозвач на ЕС не може да осъществи своите действителни и потенциални задължения за срок от 12 месеца.