ЕП иска по-строги мерки за безопасност на детските играчки
ЕП иска по-строги мерки за безопасност на детските играчки / снимка: БГНЕС

Европейският парламент призова да се предприемат ефективни действия, за да се гарантира безопасността на детските играчки. В специална резолюция, приета днес, се поставя срок до края на годината Директивата за детските играчки да бъде променена, с цел по-голяма безопасност на продуктите.

Според приетата от Европейския парламент резолюция 48 процента от откритите през 2006 г. опасни продукти са с китайски произход, 21 процента – от страни членки на Европейския съюз, а 17 процента са били с неустановен произход. 24 на сто от всички открити опасни продукти са детски играчки.

От Европейския парламент настояват до края на тази година да се преразгледа директивата за детските играчки, като се включат категорични забрани за всички опасни вещества.

Резолюцията припомня поредицата доброволни масови изтегляния от търговската мрежа на опасни играчки през август и септември тази година. Депутатите подчертават, че тези изтегляния от пазара се дължат от части на наранявания и от части на наблюдението на конкретни предприятия. Въпреки системата за контрол на пазара на Европейския съюз производството, вносът и търговията с опасни стоки продължава.

Комисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева заяви, че Европейската комисия ще положи усилия да гарантира, че играчките, които ще се продават за Коледа, няма да доведат до неприятни изненади.