Енергийната комисия в НС прие два идентични въпроса за референдума
Енергийната комисия в НС прие два идентични въпроса за референдума / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спор между Диан Червенкондев и Румен Овчаров
57872
Спор между Диан Червенкондев и Румен Овчаров
Диан Червенкондев за въпроса за референдума
  • Спор между Диан Червенкондев и Румен Овчаров
  • Диан Червенкондев за въпроса за референдума

Два идентични въпроса за референдума за ядрената енергетика у нас прие енергийната комисия. Въпросът, внесен от Инициативния комитет на БСП, под който са събрани над 700 000 подписа, бе редактиран и подкрепен от мнозинството. С редакцията той стана напълно еднакъв с внесения от Доброслав Димитров и група народни представители въпрос. По време на заседанието на моменти същината на дебата бе изместена от обвинения в лъжи.

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев коментира, че от инициативния комитет за допитването и БСП трябва да отговорят на въпроса дали знаят колко ще струва централата и съответно токът от нея. „Защото зададох въпроса: те убедени ли са, че тази централа не би струвала 30 млрд. или повече или съответно цената на електроенергията може да бъде 200 или 300 лв. на мегаватчас. Това не е ли национално предателство към всички хора, които са се подписали", попита Червенкондев.

„Престанете да лъжете хората", каза от своя страна Румен Овчаров от БСП. „И най-големият глупак може да зададе такъв въпрос, че и десет мъдреца да не могат да отговорят. Вие с това се занимавате вече три месеца. Просто не искате да разберете една проста истина: убивате най-изгодния икономически проект на България. Това ще го разберете малко по-късно", каза Овчаров.

По-късно депутатът Диан Червенкондев заяви, че Народното събрание има право да прави редакция на въпроса на инициативния комитет и отхвърли твърдението, че се подменя вотът на хората, които са се подписали в друга формулировка. „Имаме де факто един въпрос, който ще бъде зададен на суверена", каза той. На въпрос на Дарик какво ще каже на хората, които са се подписали в инициативата за въпроса за развитие на атомната енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена центарала на площадка Белене, Червенкондев отговори: „Има си закон, Конституция. Уважаваме Конституцията и волята на всички, които са се подписали и съответно въпросът, който ние задаваме конкретно е идентичен и с тяхната воля. Защото ако имаме валиден референдум „за" изграждане на нова ядрена електроцентрала, България в момента има само един готов проект с лицензирана площадка и това е площадката Белене. В момента въпросът, който задаваме на суверена и в референдума, е „Съгласни ли сте да се развива атомната енергетика на България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Миналата седмица правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите: „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". В инициираната от БСП подписка въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене", но депутатите в комисията го редактираха до варианта, който ГЕРБ предложи.