Енергиен експерт: Необходимо е поскъпване на тока
Енергиен експерт: Необходимо е поскъпване на тока / снимка: БГНЕС, архив

Необходимо е увеличение на цената на тока, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред Фокус. Според него трябва да стане ясно как ще се формира крайната цена за потребителите на регулирания пазар от 1 юли. Експертът обясни, че увеличението на цената за задължения към обществото, което се предлага от КЕВР, ще повиши разходите на предприятията.

Токът да поскъпне средно с 2%, предлага КЕВР

„Около 30 млрд. киловатчаса се консумират на пазара в страната. От тях половината се потребява от индустрията, а другата половина - от бита, както и малките и средни предприятия. След като задълженията се разпределят върху всички, е естествено, че това ще влоши конкурентоспособността", каза проф. Тасев. Той допълни, че все още няма отговор на въпроса, какво ще стане с износа на тока.

„Очевидно не се отчетени тези 210 милиарда киловатчаса, които обичайно нашата страна изнася на годишна база. Ако конюнктурата в региона благоприятства и цените, на които нашите търговци могат да изнасят електроенергия, са конкурентоспособни, то тогава при тази цена за отговорност към обществото допълнително могат да бъдат акумулирани още 400 милиона", поясни проф. Тасев.

Той отчете като положителна тенденция, че постепенно икономиката у нас започва да се раздвижва. Експертът изтъкна, че проблемът с цените на тока не е в техния размер, а в ниските доходи на потребителите.