„Енел” се интересува от проекти за алтернативни енергоизточници у нас
„Енел” се интересува от проекти за алтернативни енергоизточници у нас / netinfo

Италианската компания "Енел" се интересува от създаването на проекти за възобновяеми енергийни източници в България, съобщи в Рим представителят на компанията за България Енрико Виале, предаде БТА.

Според Виале, италианските инвеститори могат да построят нова електроцентрала с мощност от 50 до 100 мегавата, която да използва енергия от вятър или вода. Специалисти на дружеството ще участват утре в София в работна среща, свързана с резултатите от проучването до този момент.

"Енел" проучва няколко места на територията на България за изграждането на ветрогенератори. Италианската компания произвежда по алтернативен начин в момента над 20 000 мегавата електроенергия. По този показател компанията заема четвърто място на европейския пазар.

Дружеството работи по проект за изграждане на пилотна инсталация по програмата за нулеви въглеродни емисии в ТЕЦ "Фузина" край Венеция. Извън Италия компанията започва проучване за производство на енергия чрез горене на биомаса и въглища.

През тази година експеримент на подобно производство се осъществява на остров Сардиния, като изгарянето на биомаса се изследва от екип на научния институт в Пиза.

Обмисля се прилагането на подобен проект за използване на биомаса в България, добави Виале.

През следващите четири години "Енел" ще инвестира в световен мащаб 4 милиарда евро във възобновяеми източници, добави той.