Енел с интерес към три централи на Балканите
Енел с интерес към три централи на Балканите / netinfo

Италианската компания „Енел”, която е собственик на топлоелектрическата централа Енел – „Марица Изток 3”, предлага да изгради нова централа на площадката на съществуващата. Предвидената инвестиция е 950 милиона евро.

Едновременно с това от „Енел” потвърдиха интереса си към участието в проекта АЕЦ „Белене” в България и АЕЦ „Черна вода” в Румъния.

Към 2015 година страните от Балканския полуостров ще имат нужда от 5 хиляди мегавата нови мощности, е констатацията на германската компания „Кема”, наета от „Енел” за анализ на пазара. Според това изследване, ако новата централа на „Енел” бъде построена - и АЕЦ „Белене” ще покрият само половината от тези нужди. България ще може да възстанови позициите си на износител в региона.

Проектният капацитет на новата централа е 750 мегавата обща мощност, която ще консумира около 7,5 милиона тона лигнитни въглища на година. От „Енел” смятат да предложат на Мини „Марица Изток” споразумение за доставка на въглища.

След ядрената енергетика българските лигнитни въглища са с най-ниска себестойност за производството на електроенергия, каза Алесандро Боски – ръководител „Бизнес” развитие в Енел.

По план са предвидени четири години за изграждане на новата централа и най-малко 30 години експлоатация. Според Бозки централата би могла да е готова през 2012 година.