Електроенергийната ни система е готова за зимата
Електроенергийната ни система е готова за зимата / снимка: БГНЕС, архив
Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов в „Седмицата” – 06.10.2012
57268
Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов в „Седмицата” – 06.10.2012
  • Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов в „Седмицата” – 06.10.2012

Електроенергийната система е готова за зимата, съобщи в „Седмицата" на Дарик изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Той бе категоричен, че няма да се стигне нито до режим на тока, нито до проблеми с доставките на природен газ.

Андонов бе категоричен, че са проведени всички подготвителни мероприятия, така че да е сигурно, че няма да има проблем с електроенергията.

„Проблемите на „Булгаргаз" идват от това, че тези, които ползват природен газ, не си плащат", коментира шефът на БЕХ. Той допълни, че дружеството няма да излезе на печалба до края на годината, но финансовото му състояние ще се подобри.

Газовите преговори

Преговорите с Русия за нов газов договор се движат „нормално", смята Андонов. Очаква се в средата на ноември да бъде подписан новият договор. Предложението на българската страна е договорът да е шестгодишен, като цената на природния газ трябва да е по-ниска от тази, на която „Булгаргаз" купува синьо гориво от „Газпром" в момента с договореното намаление от 1 април.

„Белене" - проектът, за който трябва да се мълчи

Андонов отказа да отговаря в конкретика по проекта „Белене", защото всяка дума може да повлияе в съдебните дела с „Атомстройекспорт". По време на референдума ще се говори за технологиите, има много атомни експерти в България, смята Андонов.

„Българският данъкоплатец ще плаща за „Белене", ако държавата има участие в проекта „Белене", категоричен е той. Той обясни, че заедно с енергийния министър Делян Добрев са завели представителите на „Глобъл Пауър Консорциум" в Народното събрание, за да го покажат: „Ето, има стратегически инвеститор с интерес към централата". Според шефа на БЕХ обаче заявеният интерес не означава, че има приключена сделка. „Първо трябва да има подадена оферта, да се прецени дали тя е положителна за България и дали води до желания резултат", смята Андонов.

По думите му държавата може да участва в проекта с частния инвеститор, като от своя страна предостави лицензираната площадка за втората атомна електроцентрала.

В момента НЕК е собственик на разходите по „Белене", а „Атомстройекспорт" е изпълнител на проекта. „Оборудването, което е произведено за двата реактора на „Белене", може да се използва за седми блок на АЕЦ Козлодуй", категоричен е енергийният експерт.

Делян Добрев е изпратил питане до RWE за оттеглянето им от проекта. Андонов смята, че първата причина за оттеглянето е подходът и начинът на финансиране на проекта. Втората причина за оттеглянето е, че проектът е „небанкируем", защото всички рискове са щели да паднат върху възложителя - т.е. България. Германската компания е водила преговори 18 месеца, като те са приключили точно около последните парламентарни избори. След това през октомври компанията се е отказала от участие в „Белене".

За „Южен поток" - разбрали сме се да се разберем

В началото на следващата година може да започнат строителните работи по „Южен поток", ако до 15 ноември България и Русия бъде подписан договор за проекта, каза още шефът на БЕХ. До този срок двете страни ще работят по финансовия модел и начина на финансиране на проекта „Южен поток", нужните оценки на околната среда и други. На въпрос дали това означава, че засега единственото, за което сме се разбрали с руската страна, е да се разберем окончателно за проекта "Южен поток" през ноември, Андонов отговори: "Точно така. В България има проектна компания, която работи по детайлите, а ние като съакционери с Русия може да подпишем споразумение".

България като акционер с 50% в „Южен поток" - България ще получава транзитните такси, т.е. страната ни ще получава приходи в момента, когато започне експлоатацията на тръбата. „Какъв ще бъде механизмът, с който ще бъдат покривани привлечените средства, все още се коментира", допълни Андонов.

Фич оценява БЕХ

Андонов допълни, че Българският енергиен холдинг ще емитира облигации, а със заемните средства да се финансират задължения на дружествата в холдинга - основно на Националната електрическа компания. За целта ще бъде изготвен кредитен рейтинг на холдинга. Избраната агенция за кредитния рейтинг е Фич.