Експерти установиха начислени сметки за абонатите на CEZ
Експерти установиха начислени сметки за абонатите на CEZ / netinfo

Експерти констатираха грешки в сметките на абонатите на CEZ. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКВЕР/ е установила при проверките си в електроразпределителните дружества, собственост на CEZ, неотчитане на евтината тарифа до 75 киловатчаса и сгрешени сметки.

Става дума за дружествата „Електроразпределение” - Столично, „Електроразпределение” - София област и „Електроразпределение” – Плевен”.

Експерти на комисията са установили, че в отделни случаи за клиенти на „Електроразпределение” – Столично и „Електроразпределение” – Плевен не са били коректно начислени полагащите им се 75 киловатчаса от действалата до 30 септември тарифа на електрическата енергия. За част от потребителите причината е в неспазване на графика за отчитане, при което е била начислена служебно консумирана електрическа енергия.

За останалите абонати е констатирано, че употребената за месец ноември електроенергия е погрешно фактурирана за месец октомври, в резултат на което те са загубили правото си да ползват евтината тарифа.

Специалистите на регулатора извършиха проверка както по конкретни жалби на потребители, постъпили в комисията, така и чрез извадка, направена на случаен принцип. В хода на работата експертите са констатирали редица случаи на сгрешени сметки, при които на абонатите са били калкулирани количества потребена електроенергия, различни от реално консумираните.

Констатирано е също, че издаваните от дружествата фактури не съдържат части от задължителните реквизити, с което са нарушени разпоредбите на общите условия за продажба на ток. От регулатора препоръчаха вътрешна проверка във фирмите и заявиха, че ще бъде наложена адекватна санкция заради допуснатите нарушения.