Експерти подпомагат старта на Търговския регистър
Експерти подпомагат старта на Търговския регистър / netinfo

Премиерът Сергей Станишев разпореди да бъде създадена експертна група, която да подпомогне безпроблемното стартиране на Търговския регистър на 1 януари 2008 г., за да не бъде затрудняван бизнесът при регистрацията и получаването на информация, предаде правителствената информационна служба. Днес Станишев обсъди подготовката на регистъра с екипа, отговорен за стартирането му. В срещата участваха министърът на правосъдието Меглена Тачева и ръководителите на Агенцията по вписванията, на която е възложено изграждането, воденето и съхраняването на регистъра.

В експертната група ще участват представители на Агенцията по вписванията, Министерството на правосъдието, Министерския съвет, съдии, народни представители, представители на бизнеса, както и на "Информационно обслужване" АД, което има богат опит в изготвянето на различни регистри.

До края на август те трябва да преценят какви допълнителни мерки е необходимо да се предприемат за преодоляване на технологичните проблеми за стартирането на системата. В началото на септември на премиера трябва да е представен цялостен план за действие.

Министър Тачева е посочила недобрата комуникация между министерството и ръководството на агенцията като една от основните причини за досегашното отлагане на старта на регистъра и е подчертала, че ще положи всички усилия подобен тип взаимоотношения да не затрудняват общата работа.