/ ThinkStock/Getty Images
Редки бутилки с шотландско уиски достигат феноменални цени на търгове, но впоследствие много от лотовете се оказват фалшиви. Това кара експертите да използват радиовъглеродно датиране за отсяване на ментетата, съобщава Ройтерс.
 
Учени от Изследователския център на Шотландските университети използвали метода, за да анализират 55 бутилки скоч от вторичния пазар и се натъкнали на шокиращи открития. Двадесет и един бранда се оказали отявлени ментета или пък отлежаването им не отговаряло на годината, указани на етикета.
 
Продажбата на търг на колекционерски марки скоч става все по-популярна, като през месец октомври т.г. бутилка от 60-годишната напитка The Macllan Valerio Adami намери купувач за 1,08 млн. долара.
 
Изследователите се съсредоточават при тестовете си върху минималните количества радиовъглерод, погълнат от ечемика, с който се приготвя уискито. По този начин специалистите установяват истинската му дата на дестилиране и колко е отлежало. Тези с по-високи нива на радиовъглерод трябва да са били произведени преди 1950 г. и началото на атомната ера за човечеството. Точността е толкова висока, че изследванията допускат грешка от най-много 2-3 години.
 
При своите тестове експертите изхождат от презумпцията, че всяко уиски, представено като произведено преди 1900 г., е фалшиво. До доказване на противното с радиовъглеродните тестове. Те ще зачестяват, тъй като колекционерският интерес към редките брандове расте лавинообразно.
БТА