Експерт прогнозира повече руски и украински туристи по родните плажове
Експерт прогнозира повече руски и украински туристи по родните плажове / снимка: Thinkstock/Getty Images
Експерт прогнозира повече руски и украински туристи по родните плажове
72522
Експерт прогнозира повече руски и украински туристи по родните плажове
  • Експерт прогнозира повече руски и украински туристи по родните плажове

Ръст от 20-30 процента на туристите от Украйна, Беларус и Русия у нас това лято е напълно възможен, смята Георги Велчев, който е дългогодишен инвеститор в българския туризъм.

Трябва да се има предвид, че след като Крим отпада като туристическа дестинация за украинците, България се очертава като естествен избор за тях. Същото се отнася и за руснаците, които съвсем естествено ще предпочетат да почиват на други места, а не на полуострова.

В Русия се препоръчва на държавни служители и представители на силовите министерства да не пътуват в страни от Европейския съюз, което според Георги Велчев може да се отрази на туризма по родното Черноморие, но все пак изборът е в ръцете на руснаците, които нямат много други опции за лятото.

"Смятам, че за юли и август отношението няма как да е отрицателно. За по-слабите месеци може да има определен отлив или по-скоро изчакване, така че нетрадиционно юни да е по-слаб месец от септември например. Дали ще имаме ръст от 40 или 60 процента, както в предни години е имало и се надяваме, най-вероятно няма да има, но 20-30-40 процента ръст е в рамките на вероятното", каза експертът.

Георги Велчев е оптимист и по отношение на туристите от Западна Европа и очаква увеличаване на техния брой. Основната причина за това е, че България за последната година е станала видима за англоговорящия свят.

"В предишни години в английските телевизии и преса не знаеха даже кой в България се занимава с туризъм, не знаеха, че България е туристическа държава, а сега, когато има някакви мероприятия като борси и така нататък, се цитира по Би Би Си, Ройтерс, Си Ен Ен името на българския зам.-министър, отговарящ за туризма. Искат му интервюта, той се изказва компетентно и лично на мен това в последните петнадесет години ми липсваше", каза Велчев.

Той бе категоричен, че през последната година българският туризъм има голямо развитие - "получил е видимост", а България все повече е разпознавана като дестинация за почивка.