Експерт предлага как да се подобри работата на „Топлофикация”
Експерт предлага как да се подобри работата на „Топлофикация” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерт предлага как да се подобри работата на „Топлофикация”
62267
Експерт предлага как да се подобри работата на „Топлофикация”
  • Експерт предлага как да се подобри работата на „Топлофикация”

Да се променят правилата за отчитане на потребената топлоенергия в София, предлага доц. Никола Калоянов, заместник-ректор на Техническия университет. Според него трябва да се промени формулата, по която се пресмята дължимата сума за сградна инсталация.

Като участник в експертната група към столичната община, Калоянов обобщи част от проверките, направени от групата, по повод завишените декемврийски
сметки на столичани. Той даде и предложенията за различни мерки за подобряване на работата на „Топлофикация".

„Първо, трябва анализ на сградите. 13 500 са сградите от този порядък. Направихме анализ на сградите и се оказа, че само на 8% от тях потребената енергия през януари 2013 г. е по-голяма като количество от януари 2012 г. В 35% от случаите има по-високи сметки - януари 2013-а спрямо януари 2012-а. Паралелно с това са анализирани сметките на над 400 000 абонати. На 4% от тези сметки стойността е над 150% по-висока. Продължава проверката" обясни Калоянов.

Според него задължително е необходима промяна в някои правила за отчитане на сградните инсталации. „Трябва или не да има сградна инсталация? Докато се реши този въпрос, нека да оставим на собствениците да решат начина, по който ще се правят разпределенията. Предлагам или топлинният счетоводител, или упълномощено лице, или самоотчет да се направи", каза още експертът.

Разходът на топлина за топла вода се определя на база изминалия летен период, консумираната топлина за водата, допълни той. „През зимата, когато се измери потребената вода, която е стоплена, загрята, с разхода, който е за 1 куб. м. и така се определя количеството топлина, която е отишла за гореща вода, а останалото остава за отопление. Има категоричен отговор - стоп! Едно от двете трябва да се измери", каза Калоянов.