Експерт отдаде разликите в офертите на пътните фирми на сгрешена методика
Експерт отдаде разликите в офертите на пътните фирми на сгрешена методика / снимка: БГНЕС, архив
Експерт отдаде разликите в ценовите оферти на пътните фирми на сгрешена методика
51579
Експерт отдаде разликите в ценовите оферти на пътните фирми на сгрешена методика
  • Експерт отдаде разликите в ценовите оферти на пътните фирми на сгрешена методика

Големите разлики в ценовите оферти на пътните фирми се получават заради сгрешената методика на търговете. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Според него пътната агенция трябва дава прогнозна цена, около която да се дават офертите, защото в противен случай се получават огромни разлики. Има и търгове, на които се явява само един участник с висока цена, но печели, тъй като друга оферта няма.

Иван Бойков е на мнение, че пътната агенция трябва да направи анализ на методиката, по която организира търговете и анализ на разходите и да види как стоят нещата. „Според нас пътната агенция сгреши с методиката. Ние още миналата година ги предупредихме, че ще се случи това, което се случи, защото би трябвало да има някакви ориентировъчни цени, индикативни цени, както се прави за магистрала. Казва се тази магистрала искаме да я построим за 200 млн. и на търга се решава каква ще бъде цената. Не се свърши тази работа, отиде се на търгове. На някои места се яви по една фирма - там цените са високи, на други, където пък имаше конкуренция, цените пък паднаха много ниско", коментира Бойков. По думите му този процес трябва да се регулира преди търговете с нова методика.

От строителната камара ще предложат на пътната агенция съвместно да направят преглед на генералните проблеми от двете страни.