Екосдружение предупреждава: Млечните ни продукти са от животни, хранени с ГМО фуражи
Екосдружение предупреждава: Млечните ни продукти са от животни, хранени с ГМО фуражи / снимка: Sofia Photo Agency
Екосдружение предупреждава: Млечните ни продукти са от животни, хранени с ГМО фуражи
39945
Екосдружение предупреждава: Млечните ни продукти са от животни, хранени с ГМО фуражи
  • Екосдружение предупреждава: Млечните ни продукти са от животни, хранени с ГМО фуражи

Супермаркетите унищожават работните места и съсипват икономиката, твърдят от екологичното сдружение "За земята". По думите им търговските политики на Европейския съюз сриват вътрешния пазар и влияят зле на земеделците. От организацията заявиха още, че млечните продукти, които ядем в България, са от животни, хранени с ГМО фуражи.

От сдружение "За земята" не одобряват търговските споразумения на Европейския съюз, защото според тях отворените пазари за европейски стоки сриват вътрешния пазар.

"Различните изчисления и практики показват, че с отварянето на пазарите, субсидираните европейски стоки сриват вътрешния пазар и хората, които се занимават със земеделие и добив на ресурси, са принудени да мигрират, защото тяхната стока не може да се съревновава с европейските субсидирани стоки, дори хранителните. И тези хора са принудени да ходят в големите градове, където големите супермаркети предлагат евтина храна, но с ниско качество. Същото се оказва и при нас като европейски граждани, тъй като освободените земи се завземат от национални компании, които садят агрогорива за колите на запад", коментира Тодор Славов от сдружението.

Някои от стъпките, които трябва да се предприемат, за да съществува качествен вътрешен пазар, според Славов са да се пазарува повече в малките квартални магазини, както и при възможност да се търси пряка връзка с производителя.

От сдружението посочиха като още един проблем, породен от търговските споразумения, наличието на генно-модифицирани организми в храната, която ядем.

"Почти всичкото производство на мляко в България е от животни, хранени с генно-модифицирани фуражи, внос основно от Аржентина, Латинска Америка и от цял свят. И за нас това е голям проблем. Вие наясно ли сте, че консумирате храна, която е фактически хранена с ГМО. Не, нали? Повечето хора не знаят. Имаше кампания, която спря генно-модифицираните храни. Но се оказа, че има търговски споразумения, които няма как да забранят фуражите. Сега трябва да има кампания за етикети върху млечни продукти, произведени от животни, които са хранени с ГМО. Това обаче нарушава търговските споразумения", заяви още Тодор Славов.