Еколози протестират срещу застрояването на парк Странджа
Еколози протестират срещу застрояването на парк Странджа / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Близо 50 екоактивисти се събраха на протест срещу застрояването на парк Странджа пред сградата на екоминистерството тази сутрин. По-късно представители на партия „Зелени” и на коалиция „За да остане природа в България” внесоха в представителството на ЕК в София апел, в който природозащитниците настояват да се прекрати незаконното застрояване на Черноморието и зоните от НАТУРА 2000.

Според Андрей Ковачев от партия „Зелените” апелът към Европейската комисия е за незабавно започване на наказателна процедура срещу България заради стотици незаконни разрешителни за строителство, издадени от органите на Министерството на околната среда и водите след членството ни в ЕС.

Протестиращите настояват да бъде преразгледан общият устройствен план на община Царево, който се разглежда и може да бъде одобрен днес от Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите.

Междуведомствената комисия решава и дали приема докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на община Царево.

Очаква се представители на Министерството на околната среда и водите да излязат с окончателно решение относно общия устройствен план на Царево. Протестът продължава.

По-рано сутринта имаше и контрапротест, организиран от граждани на Царево, според които планът ще помогне за устойчивото развитие на региона.

Междуведомствената комисия трябваше да заседава за устройствения план на Царево на 22 юли, но министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров отмени заседанието.