Еколози протестираха срещу прокарването на ски път в ПП „Витоша”
Еколози протестираха срещу прокарването на ски път в ПП „Витоша” / снимка: Sofia Photo Agency

С плакати, листовки и артистични представления протестираха еколози срещу неправомерно прокопаване на ски път в района под връх Малък Режен на Природен парк „Витоша”. Природозащитниците обвиниха фирмата строител „Витоша ски" и в неправомерно отстраняване на морени в парка, което беше установено и при проверка на столичната екоинспекция.

Ски пистата, която се строи през последните две седмици в Природен парк „Витоша”, не присъства в плана за управление, което я прави незаконна. Това заяви Константин Иванов от Коалиция „За да остане природа в България”. Проверката е установила още, че за подравняване на терена са използвани разсечени и раздробени морени, като на мястото е имало и тежкотоварна техника. Според еколозите, тези действия унищожават тревни и хвойнови местообитания и създават предпоставки за травми на скиорите. „Много е вероятно това да е едно разрастване на ски зоната на Витоша, което няма как да се случи законно”, казват от „За да остане природата в България”.

Коалицията подготвя жалба до Европейската комисия заради допуснато разрушаване на местообитания от европейската екологична мрежа „Натура 2000” и липса на реакция от компетентните държавни институции. Еколозите са сезирали и прокуратурата. „Прокуратурата трябва да прави тези неща на Витоша и съответно ако това е закононарушение, да издаде постановление, с което спира това, което става на Витоша”, казват еколозите.