Еколози обжалват, ако МОСВ приеме екооценката на плана на Царево
Еколози обжалват, ако МОСВ приеме екооценката на плана на Царево / netinfo

Обжалване пред всички наши съдебни институции и пред Европейската комисия, ще бъдат действията, които екоорганизациите ще предприемат, ако Министерството на околната среда и водите приеме докладите по екологична оценка и оценката за съвместимост с “Натура 2000” на общия устройствен план на община Царево. Това заяви за Дарик радио Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа Балкани.

Според Андрей Ковачев, ако бъде приет разработеният проект за изменение на Общия устройствен план на общината, природен парк “Странджа” ще бъде унищожен.

“Понеже екологичната оценка на този план не отговоря на европейските изисквания, тя трябва да бъде преработена. Вътре не са оценени въздействията върху множество видове и местообитания и освен това не се казва ясно и категорично, че унищожаването на 25 на сто от мостообитанията на даден вид е значително въздействие”, каза Ковачев. “На воторо масто настояваме за преработване на плана. Европейското законодателство изисква да има алтерантиви един такъв план. Най-малко осем пъти намаляване на общата площ на урбанизираните и застроени територии, нови такива и поне 200 метра буфер от крайбрежната ивица и от реките и и третото искане – приемане на плана за управление на природния парк”, каза още Ковечев.

Ковачев припомни, че на 2 април 2008 г. Междуведомствената комисия върна докладите по екологична оценка и оценката за съвместимост за доработване. В знак на протест Коалиция „За да остане природа в България” организира гражданско присъствие пред сградата на МОСВ утре в 9 часа сутринта.