ЕК започва процес срещу Microsoft Corp.
ЕК започва процес срещу Microsoft Corp. / БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че започва съдебен процес срещу компанията Microsoft Corp. Американският гигант за производството на компютърен софтуер нарушава антимонополните правила на Европейския съюз, обвързвайки два свои продукта - уеб браузера Internet Explorer и операционната система Windows, съобщиха от ЕК. „Практиката на компанията Microsoft да обвързва Internet Explorer към операционната система Windows вреди на конкуренцията между уеб-браузерите, подкопава процеса на усъвършенстване на стоките и в крайна сметка намалява избора на потребителите”, се казва в изявление на ЕС, цитирано от Би Би Си.

Еврокомисията е дала на компанията Microsoft два месеца, за да може да отговори на повдигнатите обвинения и да изработи линия на защита.

Това не е първото обвинение на ЕС срещу Microsoft за нарушаване на антимонополните правила. През 2004 г. Европейският съд призна Microsoft за виновен в злоупотреба с доминиращата си позиция на световния пазар и стигна до извода, че американската компания трябва да заплати глоба в размер на над 600 милиона долара. Но тогава ръководството на Microsoft игнорира решението на европейската инстанция. През февруари 2008 г. европейски съд задължи Microsoft да изплати глоба в размер на 1,5 милиарда долара, тъй като ръководството на компанията е отказало да сподели важна информация относно производството на компютърни програми с конкурентни фирми, в резултат на което са пострадали някои техни производства, отбелязва БГНЕС.