ЕК: „Южен поток не е прекратен, а е спрян засега
ЕК: „Южен поток не е прекратен, а е спрян засега / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания. Това заяви снощи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

По повод изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, свързани с проекта, Йотингер коментира, че "Лавров е част от играта". От няколко години имаме редовни контакти с нашите руски партньори по въпроса за "Южен поток", най-напред в проектна фаза през 2010 година. Може би това, което министърът казва, означава, че енергетиката е част от политическата игра, а не е само въпрос на инфраструктура и не е само икономически отрасъл, добави еврокомисарят.

Попитан дали е разбрал за репортажите в българските медии, според които дори след разпореждането на премиера Пламен Орешарски работата по проекта да бъде преустановена, дейностите всъщност продължават, Йотингер заяви, че трябва да вярва на българското правителство. Той поясни, че не следи новините от нашата страна всекидневно. Трябва да работим с правителството и да имаме доверие в министър-председателя. Ако ми покажете снимки от вестник (които да доказват, че работата продължава), тогава мога да действам, каза той.

Съжалявам, аз съм тук и вярвам на премиера. Тази тема е част от моята работа, но не е първостепенна. В България предстоят избори, може би някой очаква да наказвам някого, но моята цел е да постигнем ясно съгласие по юридическите въпроси, поясни еврокомисарят.

По отношение на България има три основни правни проблема по "Южен поток" - в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията - въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС. Сред тези проблеми е достъпът до съоръжението за дружества, които не участват в неговата собственост и не са собственици на пренасяното гориво, както и изборът на фирми за строителството на проекта. Необходими са търгове за строителството, не може просто някой да бъде посочван за строител или проектант. Това са обективни тревоги. Изпратихме писмо до българските власти по повод гласуваните от Народното събрание промени в закона за енергетиката, наши експерти са в София, за да дадат съвети, поясни Йотингер.

България е част от ЕС, значи трябва да приеме цялото европейско законодателство. Това законодателство е утвърдено от Съвета на ЕС, където е гласувал и български министър, посочи еврокомисарят.

Нямаме нищо против "Южен поток", всяка инфраструктура е приемлива. "Южен поток" е нова газопроводна система към съществуващи отношения в газовата сфера. Газът, който ще тече по този газопровод, както би преминавал през Беларус или Украйна. Това не е нов източник, а е нов път, нова тръба. Ние сме обективни и неутрални. На първо място "Южен поток" зависи от инвеститорите и на второ - от държавите от ЕС. Нашата работа е да проверим дали този проект е в съответствие с европейското законодателство. Проверихме съществуващите междуправителствени споразумения и някой от тях не съответстват на европейското законодателство.

Поискахме мандат от съответните държави (през които преминава "Южен поток" - България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения - бел. кор.), за да преговаряме в техен интерес и да договорим някои промени в тези споразумения, за да избегнем правни проблеми, уточни Йотингер.

Започнахме тези преговори (с руската страна), създадохме работна група, но преди няколко седмици Русия реши да се обърне към Световната търговска организация (СТО), добави той. По неговите думи Москва очаква оценка за възможностите за допускането на изключения от европейското енергийно законодателство по отношение на планирания газопровод и същевременно очаква СТО да обяви законодателството на ЕС в областта на енергетиката за несъответстващо на нормите на световната организация. Това е непоследователно, очакваме от руската страна последователна политика, заяви Йотингер.

Допускането на изключения е възможно, но е двустепенен въпрос - първо всеки трябва да приеме европейското законодателство. Ако европейското законодателство е в сила, може да бъдат поискани отстъпки, но те биха били в рамките на европейското законодателство, а не отвъд него. Така постъпихме със "Северен поток" и много други газопроводи. Гъвкави сме, но нашите партньори и инвеститорите първо трябва да приемат правилата на ЕС и едва след това можем да разговаряме за отстъпки, посочи Йотингер.

Източник: БТА