ЕК ще разгледа аргументите ни за увеличаване на парниковите квоти
ЕК ще разгледа аргументите ни за увеличаване на парниковите квоти / снимка: Sofia Photo Agency

Европейската комисия ще разгледа официално аргументите на България за увеличение на квотите емисии парникови газове, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Това е било договорено на състоялите се днес в Брюксел по инициатива на министър Джевдет Чакъров технически консултации между България и ЕК.

В тях от страна на ЕК участваха експерти от отдел "Изменение на климата и въздух" в главна дирекция "Околна среда", а от българска страна - експерти от Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерския съвет и представители на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската асоциация на циментовата индустрия и от Института по енергетика.

Решението от днешните консултации е, че аргументите на България се приемат за достатъчно важни, за да бъдат придвижени за разглеждане официално от ЕК. Следващата седмица България трябва да внесе писмено по официалния ред представените аргументи и след това ще се задвижи процедурата за разглеждането им.

По принцип на технически консултации не се вземат политически решения и са неоправдани очакванията в тази посока, така че постигнатото решение е успех за страната ни, се казва в съобщението.

Основният мотив на България за иницииране на тези консултации за постигане на решение за увеличение на квотите емисии е, че последствията от решението на ЕК за намаляването им ще са силно негативни за икономическия растеж на българската икономика и биха могли да доведат до преосмисляне на политиката, свързана с участието на страната в гъвкавите механизми на Протокола от Киото.

Днес са били представени аргументи за неоснователността на някои от параграфите от решението на ЕК за България. Най-важните от тях са, че не е взето предвид затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, което налага работа на пълна мощност на ТЕЦ; грешки в някои от използваните статистически данни; чисто математически грешки, допуснати при изчисленията на квотите.

По инициатива на министър Чакъров българската позиция беше подготвена от експерти от министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката, и от представители на бизнесорганизации - БСК, КРИБ, асоциациите на металургичната промишленост, на циментовата индустрия, на целулозната промишленост и др.

На 26 октомври Европейската комисия взе решение за намаление на квотите, разпределени в двата национални плана за 2007 и 2008-2012 година