ЕК ще одобри държавна помощ за фермерите
ЕК ще одобри държавна помощ за фермерите / снимка: Sofia Photo Agency

ЕК ще одобри отпускането на държавна помощ за българските млекопроизводители. Това стана ясно след среща в Брюксел между вицепремиера Меглена Плугчиева и комисаря по земеделие Мариан Фишер Боел. Размерът на помощите ще се уточни вероятно утре. Сумите ще бъдат отпуснати от държавния бюджет и ще бъдат предназначени за повишаване на качеството на произвежданото от българските фермери мляко.

„Изключително полезна среща” – така вицепремиерът Плугчиева определи разговора си с комисар Боел, на който присъства и земеделският министър Валери Цветанов. Двамата членове на българското правителство имаха повод да са доволни, защото най-вероятно през октомври ЕК ще одобри отпускането на държавна помощ за млекопроизводителите. Меглена Плугчиева увери, че решение за помощите ще има и то ще е в полза на българските животновъди. Министърът на земеделието Валери Цветанов беше още по-конкретен: „ЕК прояви пълно разбиране към нас и в рамките на 10-20 дни, 1 месец, нещата трябва да бъдат решени. Ние си тръгваме окуражени от Брюксел.”

В четвъртък шефът на Държавен фонд „Земеделие” ще има среща в Брюксел с експерти на Еврокомисията, за да бъдат уточнени параметрите и условията на държавната помощ за фермерите. Сумата може и да надхвърли исканите 60 млн. лева, които ще бъдат отпуснати от държавния бюджет и ще бъдат предназначени за инвестиции с цел по-висококачествено българско мляко.

Вицепремиер Плугчиева и министър Цветанов казаха още, че са оптимисти и за спрените пари по програма САПАРД. Програмата действа само до края на ноември, но според Меглена Плугчиева има голям шанс парите за земеделие да бъдат спасени преди това.