ЕК ще ни санкционира с над 20 млн. евро заради нарушения при агросубсидии
ЕК ще ни санкционира с над 20 млн. евро заради нарушения при агросубсидии / снимка: Sofia Photo Agency

С над 20,2 млн. евро ще бъде глобена страната ни заради неправомерно изплащане на субсидии за единица площ за кампания 2007 г. За това ни е предупредила Европейската комисия с писмо от главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони", съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Наложената санкция обаче ще бъде обжалвана.

Министър Найденов обясни, че страната ни ще бъде глобена заради действията на предишните управляващи и припомни, че бившият министър на земеделието Валери Цветанов е изплатил 4,5 млн. лв. неправомерно по код 6 въпреки предупрежденията от страна на Европейската сметна палата. Той касае пустеещи и необработваеми земеделски земи, за които са били преведени субсидии, обясниха от Държавен фонд „Земеделие". Установени са и наддекларирания на земеделски площи в полупланинските райони или така наречените мери, пасища и ливади. Наложената глоба е очаквана за страната ни, уточни министър Найденов, като поясни, че тя все пак е намалена от 25 процента на 10 процента от общата сума за кампания 2007-а.

Ако обжалването от българска страна не даде очаквания резултат земеделските стопани ще получат с над 20 млн. евро по-малко за кампания 2010. В най-оптимистичния вариант глобата може да бъде намалена на 5, 2 или 0 процента, уточни още министърът.