ЕК: Ядрени стрес тестове на всеки шест години
ЕК: Ядрени стрес тестове на всеки шест години / снимка: БГНЕС, архив

Безопасността на производството на ядрена енергия е от жизнено значение за всички европейци. Строгите правила за безопасност помагат да се гарантира, че ядрени злополуки като тази във Фукушима няма да се случат в Европа.

Освен това благодарение на тях се осигурява най-ефикасна реакция, в случай че все пак възникне злополука. С днешното предложение за изменение на директивата за ядрена сигурност от 2009 г. Европейската комисия определя общоевропейски цели за значително намаляване на рисковете и за защита на гражданите и околната среда, съобщиха от ЕК.

Целта на директивата е дълготрайно подобряване на ядрената сигурност в ЕС чрез въвеждане на система за редовни европейски партньорски проверки, повишаване на прозрачността по въпросите на ядрената сигурност и укрепване на правомощията на националните регулаторни органи, предава БГНЕС.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви: "Държавите членки ще решат дали искат да произвеждат ядрена енергия или не. Факт е обаче, че днес в Европа има 132 ядрени реактора в експлоатация. Нашата задача в Комисията е да гарантираме, че безопасността е главен приоритет във всеки от тях."

Новата директива постановява държавите членки да гарантират, че в случай на авария отделянето на радиоактивност в околната среда е практически предотвратено; държавите членки ще се споразумеят по конкретните области и общата методология за проверките, които ще бъдат извършвани от международни екипи. Освен това държавите членки отговарят за изпълнението на препоръките. В случай на закъснение или неизпълнение на препоръките, Европейската комисия може да организира мисия за проверка в съответната страна от ЕС.

Национални проверки: всяка ядрена електроцентрала подлежи на периодични проверки за безопасност поне веднъж на всеки 10 години, както и на специална проверка в случай на евентуално удължаване на срока на експлоатация. Нови електроцентрали: всички нови ядрени електроцентрали са проектирани по начин, който гарантира, че в случай на повреда в активната зона на ядрен реактор последиците остават в рамките на централата. Готовност и реагиране на място при аварийни ситуации: във всяка ядрена електроцентрала трябва да има защитен от радиоактивност, земетресения или наводнения център за спешна помощ и да се прилагат строги насоки за управление на аварии.

Що се отнася до прозрачността, националните регулаторни органи и операторите на ядрени електроцентрали ще трябва да разработят стратегия, в която ще се посочва как да бъде информирана обществеността в случай на злополука, но също така и по време на нормалната експлоатация на централата. Тази стратегия ще трябва да бъде публикувана. В допълнение гражданите ще имат възможност да участват в процеса на вземане на решение при лицензирането на проект за изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Най-накрая, с директивата се гарантира, че националните регулаторни органи са независими при вземането на решения и че политическите, икономическите или обществените интереси не могат да вземат превес над целите за безопасност. Националните регулаторни органи трябва да разполагат с достатъчно средства и експертен персонал, за да могат да работят ефективно.