ЕК приема предложеното поскъпване на винетките от догодина
ЕК приема предложеното поскъпване на винетките от догодина / netinfo

Европейската комисия ще приеме предложеното от фонд „Републиканска инфраструктура” поскъпване на винетките от догодина. Единствената забележка на Брюксел е съотношението между различните видове стикери да е едно и също и да не се ощетяват видовете транспортни средства. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Веселин Георгиев, като не се ангажира с точните цени на винетки от януари 2007 година.

Следващата седмица Европейската комисия ще представи своето становище за размера на винетните стикери от догодина, припомни Георгиев. Съществени различия с обявените на скоро 10% по-високи цени на винетките не се очакват. До края на месеца фонд „Републиканска пътна инфраструктура” ще обсъди предложенията си с транспортната комисия в парламента и в транспортния бранш.

„Имаме достатъчно време, защото винетките от тази година са валидни до 31 януари 2007 година”, обясни Веселин Георгиев. Заедно с експерти от фонда и част от пътните фирми у нас, той провери докъде е стигнало строителството на две отсечки по магистрала „Марица” и още една по „Тракия”.

До края на годината трябва да бъдат пуснати в експлоатация 21 километра от магистрала „Марица” от Харманли до Свиленград. Догодина ще бъдат построени още 21 километра. В края на юли 2007 г. се очаква да с готови 23 километра от магистрала „Тракия” от Чирпан до село Калояновец. В момента там се поставя дренажни съоръжения и се строи мост над ЖП-линията София-Бургас.