ЕК предвижда 1.5% ръст на икономиката ни догодина
ЕК предвижда 1.5% ръст на икономиката ни догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ЕК предвижда 1.5% ръст на икономиката ни догодина
67952
ЕК предвижда 1.5% ръст на икономиката ни догодина
  • ЕК предвижда 1.5% ръст на икономиката ни догодина

Брюксел очаква потреблението и частните инвестиции да подкрепят растежа у нас, но все пак дава прогноза за ръст от 1,5 на сто догодина и 1,8 на сто през 2015 г. Така прогнозите са по-консервативни от правителствените от една страна, а от друга - са влошени спрямо оценките от месец май.

Брюксел очаква намаляване на безработицата у нас догодина, като прогнозите на Европейската комисия са по-оптимистични от правителствените. Според европейските експерти - догодина безработицата у нас ще е 12,4 на сто, докато правителството очаква 12,6 на сто. Според Брюксел тази година процентът на хората без работа ще бъде 12,9 на сто.

При останалите показатели - като растеж на брутния вътрешен продукт и инфлацията, Еврокомисията дава по-консервативни оценки от българското правителство. Експертите от Брюксел очакват догодина икономиката ни да отбележи ръст от 1,5 на сто, което е ревизия надолу на оценката спрямо май. Официалната правителствена прогноза е за 1,8 на сто.

Толкова се очаква да бъде инфлацията, според кабинета. Брюксел обаче предвижда потребителските цени да скочат с около 1,4 на сто. Въпреки че очакват раздвижване на потреблението, от Европейската комисия отбелязват застаряването на населението и емиграцията като фактор с негативно влияние върху този показател.

Очакванията са износът да бъде сред стабилните двигатели на икономиката ни.