ЕК глоби Инфинеон, Филипс и Самсунг за картелно споразумение
ЕК глоби Инфинеон, Филипс и Самсунг за картелно споразумение / снимка: БГНЕС

Европейската комисия наложи глоба от 138 милиона евро на три компании, производители на смарт карти за участие в картел между 2003 и 2005 г.

Основната глоба беше наложена на германската компания "Инфинеон" (82,8 милиона евро), докато южнокорейската "Самсунг" и холандската "Филипс" бяха глобени съответно с 35,1 и 20,1 милиона евро. Въпросните компании бяха признати за виновни за поддържане на двустранни контакти между септември 2003 и 2005 г., за да решат какъв да бъде съответният им отговор на клиентите, желаещи да получат намаляване на цената. Тези практики противоречат на правилата на ЕС, забраняващи съглашенията.

Четвърта компания участник в картела, "Ренесас", която по онова време била общо дружество на японските "Хитачи" и "Мицубиши", получи пълен имунитет, тъй като първа разкрила съществуването на съглашението пред Комисията. Това й позволи да избегне глоба от над 51 милиона евро. Самсунг се възползва от намаляване с 30% на своята глоба, защото сътрудничила на разследването.

"В дигиталната ера почти всички използват смарт карти в своите мобилни телефони, банковата си карта или паспорта си", заяви еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния. "Ако компаниите изберат да се споразумеят в ущърб на клиентите и крайните потребители, те се излагат на риск от санкции", припомни той.