ЕИБ помага за магистрала Струма
ЕИБ помага за магистрала Струма / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ЕИБ помага за магистрала "Струма"
37329
ЕИБ помага за магистрала "Струма"
  • ЕИБ помага за магистрала "Струма"

Европейската инвестиционна банка започва да оказва техническа помощ на България за изграждането на автомагистрала “Струма”, съобщи президентът на финансовата институция Филип Мейщад, който е на посещение в България. Мейщад разговаря с премиера Бойко Борисов и го е уверилл, че тази магистрала е не само български, но и европейски проект, защото е част от европейската транспортна система. Според премиера европейски проект е и бъдещата магистрала “Черно море”. Ето какво каза премиерът:

С днешната новина гражданите от София до Петрич трябва да знаят, че им се дава един изключителен шанс. Четирите лота на “Струма” да бъдат финансирани от Европейската инвестиционна банка, да бъдат дадени експерти от ЕИБ, които да наблюдават, ако щете, и да контролират и пряко да участват в бързото преодоляване на бюрокрацията в усвояването на средствата вече когато са там апликационните форми.

Магистрала “Черно море”, за  българския туризъм магистрала между Бургас и Варна мисля, че за всеки един е ясно, какво означава.

Така че в следващите няколко години ние очакваме изключително бързо усвояване на фондове, строителство, което от своя страна ще даде работни места и в следващите години ще даде възможност на държавата да диша.

Още един важен проект уговорихме с Европейската инвестиционна банка, имаме инструмент и в момента, в който останалите участници по проекта “Набуко” станат готови, ние можем съответно чрез такава банкова гаранция да получим веднага пари от ЕИБ и да си платим нашия дял, на този етап е около 1,2 млрд. евро.