Едрият германски фамилен бизнес оглежда България за инвестиции
Едрият германски фамилен бизнес оглежда България за инвестиции / БГНЕС, архив

България предлага добри условия за бизнес и инвестиции и през последните години се превърна в притегателен център за немските предприятия, е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по негова покана. Това съобщи пресцентърът на министерството.

В делегацията са включени близо 30 представители на водещи немски семейни компании в редица сектори като текстилна индустрия, селско стопанство, развитие на недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост.

Фондацията обединява над 400 крупни дружества от сферата на семейния бизнес в Германия, чийто среден оборот е около 1,4 млрд. евро, като всяка от тези компании има средно по 6000 работника.

Министър Лукарски е очертал предимствата на България като инвестиционна дестинация, която въпреки гео-политическата ситуация в региона, успява да запази макроикономическата си и финансова стабилност.

На срещата са били обсъдени конкретни съвместни инициативи между Министерство на икономиката и Фондацията за фамилен бизнес, които да създадат перспективи за привличане на нови инвестиции и за обмяна на опит между български семейни предприятия и техните аналози в Германия.

За целта министър Лукарски и Хайдбредер са обсъдили идеята за провеждане на международен форум, на който водещите в сферата на семейния бизнес страни като Германия и Австрия да представят своя опит в прилагането на политики в подкрепа на тези фирми и потенциала за тяхното приложение у нас. Друга идея е и съвместното разработване и реализиране на програма за обмен между бизнеса от двете страни.