ЕЦБ трябва да се намеси на валутния пазар според немски финансист
ЕЦБ трябва да се намеси на валутния пазар според немски финансист / netinfo

Европейската централна банка би трябвало да се намеси на валутните пазари, за да спре по-нататъшното поскъпване на еврото спрямо долара и йената, което представлява заплаха за икономическия растеж. Това заяви един от икономическите съветници в германското правителство, Петер Бофингер, цитиран от Франс прес.

В интервю за електронното издание на "Шпигел" Бофингер се възмущава, че се гледа на случващото се с валутните курсове като на неизбежно естествено явление и твърди, че успешната намеса е напълно възможна.

Еврото вчера прехвърли прага от 1,48 долара и с бързи стъпки крачи към 1,50 долара, отбелязва АФП.

Така предприятията страдат едновременно от силното евро, което оскъпява стоките за износ, и от забавящото се търсене, отбелязва експертът. Това оказва пряко въздействие върху печалбите, обяснява той.

Според Бофингер намаляване на основните лихви на ЕЦБ не е подходящо решение. "Съединените щати ще намалят още лихвите си. ЕЦБ не може да стори същото, без да рискува да предизвика покачване на цените", изтъква той. Съветникът в германското правителство е на мнение, че е много по-добре ЕЦБ да се намеси на валутните пазари, припомняйки, че Китай и Япония са били много активни на обменните пазари между 2002 и 2004 година. Засега президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише само изразява безпокойство, което на теория е първа стъпка към пряка намеса на централната банка, отбелязва АФП. В началото на ноември той припомни, че "внезапните движения" на обменния пазар не са добре дошли.