еasyJet се разраства
еasyJet се разраства / netinfo

Водещата европейска нискотарифна авиокомпания еasyJet, обяви своето мащабно разрастване във Франция, което засилва позицията й като единствената значима нискотарифна авиокомпания и втори по големина превозвач във Франция.

Авиокомпанията ще открие своите 18-та и 19-та бази на парижкото летище „Шарл де Гол” и в Лион през пролетта на 2008 г. Първоначално easyJet ще базира пет допълнителни самолета във Франция – три в Париж и два в Лион, които ще оперират по общо 13 маршрута и ще създаде стотици работни места за пилоти, бордови екипаж и служители за съпътстващи услуги.

Авиокомпанията очаква да транспортира над 6 милиона пътници през френските летища през 2007 г. и с още 2 милиона пътници повече през 2008 г., благодарение на откриването на новите бази. Това е част от дългосрочната стратегия за разрастване във Франция, което включва инвестиции на стойност над 600 милиона евро за период от 4 години. До 2011 г. авиокомпанията планира да базира 20 самолета и да превози 12 милиона пътници. До тогава, easyJet ще оперира по 80 маршрута от и до Франция и ще наеме директно близо 1000 служители.

Три нови самолета A319, произведени от Airbus в Тулуза, ще бъдат базирани на летище „Шарл де Гол” от февруари 2008 г., за да допълнят досегашните 6 самолета на летище „Орли”. Откриването на базата на летище „Шарл де Гол” ще даде възможност на easyJet да стартира първоначално 6 допълнителни вътрешни и международни маршрута (Биариц, Опорто, Венеция, Маракеш, Хамбург и Краков) от основните летища във Франция и да засили позицията на easyJet във френската столица.

Втората нова база на easyJet във Франция ще бъде открита на летище „Сент Екзюпери”. Първоначално два самолета Airbus A319 ще пристигнат във втория по големина град на Франция от април 2008 г. и ще оперират по 7 вътрешни и международни маршрута (Бордо, Тулуза, Казабланка, Маракеш, Венеция, Порто и Лисабон).

Цените на билетите ще са 31,49 и 38,49 евро. През последните няколко години Франция стана пазар с нарастваща важност за easyJet. Авиокомпанията вече предлага 50 маршрута във Франция и 40 полета дневно до и от Париж. Въпреки че делът на нискотарифните полети е 17% - наполовина на средното ниво в Европа (33%), пазарът на авиотранспортни услуги във Франция все още страда от липса на достъпни, директни авиовръзки и затова предлага огромни възможности за easyJet.

Авиокомпанията вече оперира по 11 маршрута от летище „Шарл де Гол” до Великобритания, Швейцария, Испания и Португалия, така и до Ница. От Лион тази зима ще бъдат обслужвани 5 маршрута до Лондон, Берлин, Мадрид, Барселона и Рим.