E. ON провали проверката, назначена от областния управител
E. ON провали проверката, назначена от областния управител / netinfo

Управителят на "Електроразпределение" - Варна инж. Дончо Дончев е отказал съдействие на комисията, назначена от областния управител на Варна, за проверка на състоянието и готовността за работа на дружеството в кризисни и зимни условия.

В своя докладна записка от 31 октомври директорът на “Гражданска защита” - Варна инж. Митко Георгиев информира областния управител за отказа на инж. Дончо Дончев и посочва, че дирекцията на E. ON България, която отговаря за гражданската защита и за действията при кризисни ситуации, се намира в Горна Оряховица, което според инж. Георгиев на практика обезсмисля проверката.

В докладната записка инж. Георгиев обобщава, че от "Електроразпределение" Варна не познават и не спазват нормативните документи за действие при кризисни ситуации.

В електроразпределителното дружество не се провежда необходимото обучение на работниците и служителите.

Обстоятелствата около проверката на електроразпределителното дружество и изводите в доклада на инж. Георгиев са залегнали в писмо, което областният управител на Варна Петър Кандиларов е изпратил до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и до председателя на ДКЕВР Константин Шушулов, с копие до министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

В него се настоява да бъдат извършени необходимите проверки и да се предприемат действия за осигуряване на доставките на електрическа енергия от “Електроразпределение - Варна” АД за абонатите във Варненска област, както и да бъде осигурено изпълнение на задълженията на дружеството, съгласно изискванията на Закона за управление при кризи.