Държавните ведомства ще ползват 90% от средствата по бюджет 2007
Държавните ведомства ще ползват 90% от средствата по бюджет 2007 / netinfo

Държавните органи, министерства и ведомства ще могат да използват до 90% от предвидените за тях средства по бюджет 2007, ако дефицитът по текущата сметка на платежния баланс се влоши спрямо тази година.

Мярката ще действа до постигане на положителен резултат по фискалната програма, която не трябва да е по-малко от 2% от Брутния вътрешния продукт, решиха депутатите.

През 2007 година държавните органи, министерства и ведомства ще разходват над 6 милиарда и 260 милиона лева, а се очаква да имат собствени приходи до около 1 милиард и 18 милиона лева.

Най-голямата сума е заделена за Министерството на отбраната – 1 милиард и 7 милиона лева, от нея 196 милиона лева ще се използват за новото въоръжение и техника, капитални ремонти и модернизация на наличното въоръжение. С 2 милиона лева военните ще развиват научноизследователска и развойна дейност.

След Министерството на отбраната следващото ведомство, което ще разходва втората по големина сума, е Министерството на вътрешните работи – 985 милиона лева.

За своите дейности Министерството на труда и социалната политика ще използва 938 милиона лева. От другите държави ведомства, които са първостепенни разпоредители с държавни средства, най-значителни през 2007 година ще са разходите на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения – 25 милиона лева.

Висшите държави училища и университет, Българската академия на науката ще получат трансфер от държавния бюджет от около 350 милиона лева. Основният приоритет на Министерството на образованието през следващата година ще е всеобхватното, достъпно и качествено средно образование. За тази цел държавата ще похарчи 273 милиона лева.

С 335 милиона лева Министерството на здравеопазването догодина ще финансира диагностиката и лечението. За модернизиране на транспортната инфраструктура Министерството на транспорта ще похарчи 112 милиона лева. 675 милиона лева са отделени за социално подпомагане. Продължава второто четене на бюджета за следващата година.