/ ThinkStock/Getty Images
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол вече ще продава имотите - частна държавна собственост само чрез новоизградената електронна платформа за продажба на имоти.

Предвижда се по този начин да се продават и имоти - собственост на търговски дружества с повече от 50% държавно участие в капитала.

Електронната платформа ще се използва и от Областните управители, които ще могат да търгуват имоти- частна държавна собственост с данъчна оценка под 10 000 лв.

Създаването на електронна платформа ще осигури по-голяма прозрачност, максимизиране на финансовите бюджетни приходи, а информацията ще достигне до по-широк кръг заинтересовани лица. Чрез електронната търговия ще се оптимизира тръжната процедура и ще се улеснят бъдещите купувачи.

Не на последно място ще бъде постигната основната цел на електронното управление - повишаване на удовлетвореността на гражданите и качеството на услугата, предоставяна от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) при продажна на имоти - държавна собственост чрез съкращаване на сроковете на процедурите и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.