Държавата взе 2 милиарда евро дълг
Държавата взе 2 милиарда евро дълг / Sofia Photo Agency, архив
Държавата взе 2 милиарда евро дълг
85168
Държавата взе 2 милиарда евро дълг
Държавата взе 2 милиарда евро дълг
  • Държавата взе 2 милиарда евро дълг
  • Държавата взе 2 милиарда евро дълг

Още близо 2 милиарда евро външен дълг поема държавата. Това стана ясно от прессъобщение на Министерството на финансите.

Дългът ще се използва за рефинансиране на стари дългове, покриване на дефицита и осигуряване на ликвиден буфер след резултатите от оценките на активите на банките. Транзакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка за тази година до момента.

България емитира нов външен дълг на международните пазари, като стартира продажбата на 7- и 12-годишни еврооблигации. Емисията е стартирала сутринта в понеделник и към 18 часа са продадени 7-годишни облигации за 1,144 млрд. евро и 12-годишни книжа за 850 млн. евро.

Решението за бързо осъществяване на транзакцията в рамките на един ден е взето, за да се възползваме от благоприятните пазарни условия в резултат на мерките, обявени след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ миналия четвъртък.

Плевнелиев: Брутният външен дълг на България намаля чувствително

Сред предназначенията на новия дълг са той да се използва за покриване на дефицита и рефинансиране на стари задължения. Освен това чрез него се цели да бъде осигурен ликвиден буфер след резултатите от оценките на активите на банките. В случай, че предвидените средства за ликвидна подкрепа за банковата система не се изхарчат, част от дълга ще плати падеж през януари 2016.

От финансовото министерство съобщават, че транзакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка за тази година до момента. Това е и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ от миналата седмица.