Държавата ще плаща наем и интернет при работа в друг град
Държавата ще плаща наем и интернет при работа в друг град / Sofia Photo Agency, архив

Държавата ще покрива разходи за наем на жилище, такса за детска градина и за интернет на безработни, които започнат работа на повече от 50 километра от дома си.

Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, одобрени от Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Икономист: Само най-бедните българи ще усетят икономическия ръст от 2%

Субсидията ще се отпуска за не повече от 12 месеца, при условие, че безработните са започнали постоянна работа в частния сектор. Размерът й ще се определя всяка година.

Целта на промените е насърчаване на безработните да търсят работа извън населеното място, в което живеят, и подкрепа на семействата от по-слабо развитите икономически райони, аргументират се от социалното министерство.

Мярката ще се прилага и за младежите от социалните домове, които са завършили образованието си.

Според данните на Агенцията по заетостта за месец май, трайно безработните у нас са близо 125 хиляди души. Най-много от тях живеят в областите Благоевград, Пловдив и Плевен.

С промените в закона се предлага още Комисиите по заетостта в отделните области да проучват потребностите от работна сила в региона два пъти годишно, за да се осигури ефективно насочване на финансовия ресурс за обучение и заетост.